VAK – Tillverkare av transportutrustning

Om VAK

VAK grundades 1972 i Finland och är nu en av de dominerande tillverkarna av transportutrustning i Norden. I vårt sortiment finns allt från användarvänliga och hållbara släpvagnar, trailers och FNA/FRC-skåp, till vår egen innovation link V-Slider. I Sverige ligger vårt huvudkontor i Västerås. Välkommen att kontakta oss på VAK Sverige!

Läs mer om våra produkter
Ladda ner vår broschyr
Kontakta säljare

Försäljning i Sverige

Finländska VAK konstruerar och tillverkar kvalitetsprodukter för dig som kör lastbil. Vi har exporterat transportutrustning till Sverige sedan 1993 och våra släp och trailers rullar sedan många år från Ystad till Haparanda. Numera sker försäljningen genom vårt svenska bolag VAK Sverige AB, med kontor i Västerås.

I hela koncernen finns mer än 500 anställda. VAK:s mångsidiga sortiment och den smidiga organisationen med spetskompetens och lång erfarenhet garanterar att du som kund får en förstklassig service i alla led.

Marknadsledande produkter

I Finland är VAK marknadsledande inom temperaturreglerade släpvagnar sedan flera år. Marknadsandelen där är på över 50 procent. Några av orsakerna till framgången är våra individuella lösningar för olika transportbehov och att vi har innovativa experter som utvecklar nya produkter i dialog med våra kunder. Samtidigt har vi massiv serieproduktion i vår fabrik utanför Åbo. Det ger oss både full översikt och stor flexibilitet. Med all produktion under samma tak blir kvaliteten helt enkelt hög i minsta detalj.

Målen för vår affärsverksamhet är

  • kvalitet
  • tillförlitlighet
  • mångsidighet
  • utmärkt kundservice
  • effektivitet
  • bevarad konkurrenskraft.

Vi tänker på miljön

I vår produktion använder vi så mycket återvinningsbart material som möjligt. Vi sorterar självklart också allt avfall och värmer fabrikslokalerna med återvinningsträ. Även ventilationen i fastigheterna sker med effektiv värmeåtervinning.

 

 

VAK Historia

 

VAK – Banbrytare sedan mer än 40 år

VAK HistoriaVAK:s historia startar i början av 1970-talet och företaget har genom åren utvecklats till en innovativ marknadsledare inom transportprodukter. Efter mer än 40 år som banbrytare fortsätter utvecklingen – i samarbete med våra kunder.

Snabb tillväxt på 1900-talet

Företagsnamnet VAK är egentligen en förkortning av det ursprungliga namnet som var Virtasen Autokoritehdas Ky. Företaget grundades nämligen av Lassi Virtanen i Finland 1972. Virtanen är i dag ordförande i VAK:s styrelse.

Visionen var att producera transportutrustning som är innovativ, kundanpassad och optimerad. Greppet ledde till snabb tillväxt, även om starten var blygsam: den första släpvagnen byggdes på ett begagnat chassi och kundkretsen bestod till en början av lokala transportföretagare. På 70-talet tillverkade företaget främst kapellflak och bilskåp för kreatur och läskedrycker.

På 1980-talet ökade kraven. Lastutrymmet skulle nu både kunna höjas och sänkas, lutas framåt eller bakåt. Dessutom blev höjbart tak baktill en självklarhet. Som svar på de ökande kraven började företaget därför med tillverkning av egen krokutrustning för växelflak och avancerade produktlösningar för bland annat skåp. Ett exempel är de lösningar som utvecklades för distribution av läsk i början av 80-talet.

Specialisering och fortsatt utveckling på 2000-talet

Den innovativa produktutvecklingen och att man började med serieproduktion ledde till företagets framgång under 1900-talet. Under årens lopp fortsatte bolaget sedan att växa. Namnet förkortades först till Virtasen Autokori och senare till sin nuvarande form VAK Oy.

Nu på 2010-talet är VAK:s produktion bredare än någonsin, samtidigt som företaget fortfarande är lika innovativt och flexibelt som tidigare. 2012 startade VAK egen elementfabrik och förstärkte sin status som marknadsledare inom produktion av transportskåp. Vår link V-Slider och LK26- krokutrustning som är konstruerade i enlighet med kundernas önskemål har befäst vår roll som innovativ banbrytare. Vägen till VAK:s framgång är nämligen att vi löser våra kunders transportbehov genom kontinuerlig utveckling i dialog med er som ska använda produkterna. Självklart i kombination med den allra senaste teknologin på området.